Tuesday, April 13, 2010

'water retention'??

salam semua...
tetibe macam buat health nye entry plak...ini gara2 masalah yang maybe terjadi pada diri sendiri...bunyi macam xkronik je water retention nih or dalam bahasa melayu nye pengekalan air dalam badan atau gemuk air yg boleh menyebabkan pembentukan selulit, menambahkan saiz badan, high blood dan penyakit2 kronik yg lain...
baru je bace beberapa artikel n jurnal pasal water retention nih...
antara kesimpulan awal yang boleh dibuat kenapa terjadi nya water retention ialah:
kalau sape2 yang penah belajar sains dulu mesti ingat pasal teori kepekatan:
air akan bergerak dari kawasan berkepekatan rendah ke kawasan berkepekatan tinggi...
nih banyak relates pada keadaan/kejadian 'gemuk air'.
penjelasan: seperti yg kite tau...pape tenaga yg xguna akan disimpan jd lemak kan?lemak tu pulak akan disimpan bawah kulit...air yg kite minum selalunya akan berada dalam salur darah...tapi bila lemak bawah kulit nih meningkat menyebabkan air akan keluar dari salur darah n pegi bawah kuli...tu yg jd lemak flaby2 tu...
tu salah satu keburukannye la...ok sebab2 leh water retention nih...de beberapa la yg saye boleh conclude:
1. kurang minum air, bdn nak kekalkan supaya sentiasa terhidrat sbb tu die 'tahan dari air tu keluar dr bdn melalui peluh/buang air kecil...bape liter yg cukup?untuk berat saye dlm 50kg nih saye cuba minum 3 liter 1 hari
2. terlebih sodium/garam dan gula dan masam...dah kepekatan badan meningkat pun menyebabkan air xkluar jugak

untuk pengetahuan lebih lanjut akan di hupdate lg...saye mau baca lagi...hehehe

p/s:mari kite menjaga kesihatan sebelum terlambat :)
kalau sape2 de maklumat tambahan leh la share same2 ye or betulkan kalau de salah pemahaman...tq!

1 comment:

aibaks said...

haha..
nak dijadikan cerita..bes gak topik ni..harap dapat kembang maju dengan ilmu tambahan!