Thursday, April 29, 2010

tHanks dEar aRyA bAyu

salam...huhu...terharu n terkejut...saye diberi award oleh seorang yang sentiasa datang blog saye...dia ialah aRyA baYu...name die unik kan?sbb die dari negara jiran, Indonesia...
thanks a lot dear for this award...
huhu...
siap pusing2 award nih...



CiLi boleH kUruskan BaDan??

boleh ke kalau makan cili leh kuruskan badan...
dulu de gak dengar cerita...
tapi bukan spesifik cili la...
tapi spices..
tetibe hari nih terbaca kat paper kosmo kalau makan cili leh kurus...
kajian tuh dibuat by scientist oreng putess dr US..
University California, Los Angeles. 
kajian tuh buktikan kumpulan yang makan cili asli naik 2 kali ganda lebih tinggi tahap metabolisma die berbanding dengan kumpulan yang makan cili tiruan..
erk!cili tiruan pun ade
...tp tu la...pape pun xleh la lebih2 sgt 
kang ade pulak yang kene 
sakit perut+buasir...
tak naya tu?ish..ish...ish...

Wednesday, April 28, 2010

..::CinnAmOn rOLL::..





salam...nak share la lagi satu wesepi...cinnamon roll...meh kite check resepi die k...

   5 cups of bread flour (i used all purpose flour)
1/4 cup granulated sugar
1/4 cup sweet condense milk (susu pekat)
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1 packet of yeast (1 used mauripan brand)
1/2 cup butter
1 1/4 cup fresh milk @ water (i used water)
2 eggs

filling
butter
cinnamon
sugar (white or brown sugar)

topping
egg (whisk lightly)
pearl sugar (optional)

preparation:
combined flour, sugar, salt, yeast, and baking powder..mix evenly...then, warm butter and fresh milk (do not over heated, hot liquid will 'kill' the yeast) in the microwave. pour the mixture in to the dry ingredients with vanilla, condense milk and mix (by hand or by electric mixture). add 2 eggs mix until it turn into smooth dough.

rest the dough for 20 minutes...after 20 minutes, divide the dough into two parts and knead for a while before rest the dough again for 15 minutes..

when the dough is ready...roll the dough into about 1 1/2 cm thick then spread butter generously on the flatten dough..sprinkle 1 layer of cinnamon and 1 layer of white or brown sugar (as much as u want) until it cover all part of the dough. roll the dough and cut at about half inch..line in the pan and let it rest for 10 minutes..spread whisk egg on top of the bread roll and sprinkle the pearl sugar.

bake at 175C for 25-30 minutes...

for topping:combine all, mix and pour on top of the hot bread..

~ hApPy bAkiNg, aNd eNjoY :) ~

yAng mAne sAtu eH??





salam...
kompius kejap..td lalu jalan bangsar...
de iklan kat tiang2 LRT tu..
de satu yg menarik n rase mcm penah dengar je b4 this....
soklan die
is zebra with black and white stripes or white with black stripes?
yang mane satu eh?ingat kan.....
penah dengar ayat nih kat ne?...
betul tu! kat cite cartoon madagascar kan...
i like to move it!move it!..hehehe...

~nYaWa TiAda HaRgaKah?~

salam...
sedih gak dengar cerita budak form 3 kene tembak tuh...
baru je form three..saye x tau la etika penggunakan senjata oleh pihak yang berkuasa nih mcm mn...tp bukan ke tu last choice ke, tu pun kalau dah terancam kan...maybe la budak tu lari sbb takut...ye la bawak kete xde lesen...baru 15 tahun kan...tp..ish...kalau jadi kat family kita cane la kan?mintak dijauhkan oleh Allah swt..
tp pape pun, Allah swt tu bagi nyawa...
mahal tau...
bukan nye boleh g beli kat pasar ke supermarket ke....sekarang nih macam xde nilai je...nih pulak bukan penjenayah yg buat orang yg selalu diharapkan menjaga keamanan, telus dan benar...
ntahla...
sgt sedih bace berita tu...saye bace kat berita haria...de 3 artikel pasal hal tu kat Berita Harian.....

Kerajaan Selangor, polis bincang kes remaja ditembak

'Anak saya tak terbabit jenayah'

 Polis teliti laporan rakan Aminulrasyid

kita sebagai orang awam nih nampaknye kene 'jaga diri sendiri'....termasuklah keluarga kite...sbb xde sape yg boleh kite harapkan selain dari diri kita sendiri...

..::Johor BeBas::..

salam...
akhirnya, 
Johor bebas jugak...tahun depan xpayah dah nak jual air kat negara itu...
Loji kat Skudai tu akan di ambil alih semula oleh Malaysia setelah lama dorang dok pegang...selame nih ingat johor salur je air tu, rupe2nye siap loji kat Skudai tu pun dorang yang uruskan...
hmm... 
nasib baik dah nak amik balik...alhamdulillah...
jgn tang nak amil kuase balik nih ssh pulak...
time nak bagi dulu confirm la 'kecik negara kami negara tut tut kami tadahkan' katenye...
mintak2 la semua berjalan lancar...
walaupun saye nih bukan orang Johor tapi secara keseluruhannya saye orang Malaysia...so terase gak la kan...takpe la...
WE ARE FREE at last!

Tuesday, April 27, 2010

~pRojeK gAmmA : kUroS bAdAn..~

salam...

keh..keh..keh... nak gak tiru en nuff kite...biaor la die alpha saya hambik gamma la...hehe...
saje nak hupdate setelah tukar, try, cube test cara mkn lain pulak...b4 this mmg kawal makan tapi mayb xsesuai tuk aku kot sbb tu xjadi pape...tapi sejak 2 minggu lepas try tukar stail makan nih...mcm jadi plak...semalam saje test try baju yg mmg x muat...alamak dah longgar la..hehehe...b4 that yang saye terperasan tuh ukur badan nak wat baju...pinggang dah kecik 0.5 inci...w.pun x banyak tapi ok la kan baru seminggu due...
hehehe...sebenarnye de fasa2 yang telah dinasihat kan oleh en aibaks Dot Com kat saye...so kalau di buat peta minda mcm ni lah step2 nye...

kawal makan (details?kat bawah saye cite)
*
*
*
work out (senaman yg betul untuk target/objektif masing2)
*
*
*
rehat (jgn work out sampai badan lesu@ letih sangat)
*
*
*
urut (x payah gi umah urut tau..nih kat aibaks dot com dah cite kot)

1st- kene kawal makan...de orang macam fed up je dengar sbb ye la...manusie nak makan yg sedap2 je n nak makan hari2 yg sedap...tp kadang2 pape pun kite kene wat sederhana kan...nabi pun makan bila lapar n berenti b4 kenyang...xkan x nak ikot kot kan....

nape kene kawal makan?~sbb badan kite perlu sikit je kite mkn 2 3 kali ganda sbb tu badan kite jadi gemuk...badan kite tak macam kite...die suke simpan bile dapat banyak...kalau kite dapat duit banyak mane pun ssh nak simpan kan?hehehe...bile kawal makan perut kite yg elastik tuh akan mengecil...so...bile dah dapat kawal mkn...lame2 kite akan terbiase mkn sikit dah kenyang...

menu saya:
breakfast (7.30am-8.00am): nesvita 1 paket ~lemak die sangat sikit berbanding yg lain...kalau wase tak kenyang leh makan ngan telur 2 biji separuh masak or masak penuh...kurangkan amik perasa k...(saye minum nesvita sahaja)

lunch (1pm-2pm): makan nasi+protein+sayur...
pembahagian die dalam pinggan tuh memule leh la amik nasi separuh pinggan, ade lg separuh pinggan kan...haaa...bahagi dua...1 bahagian sayur, 1 bahagian protein...kalau dah ok leh tukar...yang half pinggan tu sayur...lagi half tu bahagi dua 1 bahagian nasi, 1 bahagian protein...saye terus wat yg 2nd type...
air jgn minum air manis...minum air kosong banyak2...b4 this saye penah post kan pasal minum air...

peringatan : protein jugak akan disimpan sebagai lemak kalu x gune ye...sayur lebih xpe...

dinner (6.30pm-7.30pm): makan awal...makan la lauk ngan sayur je...kalau buleh yg bakar / stim/rebus...nak ganti ngan buah pun boleh tp bukan buah tembikai/durian/mangga~banyak gula...apple merah atau hijau ok...

masa makan pun penting supaya badan sempat cerna n guna ape yg kite mkn tu...tdo  at least 4 jam lepas dinner.....
 
sebulan sekali nak makan fast food ok la...tp kene kawal k...jgn banyak2...
pasal work out yg saye buat nnt saye cerita k...adiossss!!


Monday, April 26, 2010

LaWaK LaGi...

aaaarrrrhh!!! x kire nak post cite lawak jugak!!hahaha...hari nih mud lawak lebih sikit...kihkihkih

~kesahnye orang pes time kene bedah....ce la bace...
Seorang pesakit yang akan dibedah terbaring di katil bilik bedah dengan muka yang pucat. Seorang doktor bedah muda masuk sambil menyapa pesakit tersebut dengan ramah.

"Awak kelihatan takut sekali, jangan bimbang, semuanya akan berjalan dengan baik dan lancar, jadi tabahkan hati mu..."

"Bagaimana tidak takut doktor, seumur hidup, inilah kali pertama saya dibedah."

"Sama-sama, saya juga kali pertama buat pembedahan, saya sama sekali tidak merasa takut..."


---- Sumbangan: Salim


 yang nih mmg kasi pening kapla~ miss communication ~


Lee Sum Wan : Hello can i speak to Annie Wan

Mr Sori : Yes u could speak to me.

Lee Sum Wan: No, i want to speak to Annie Wan!

Mr Sori : You are talking to someone! Who is this?

Lee Sum Wan : Im Sum Wan. And i need to talk to Annie Wan! Its urgent.

Mr Sori : I know u are someone and u want to talk to anyone! But whats this urgent matter about?

Lee Sum Wan : Well just tell my sister Annie Wan that our brother was involved in an accident. Noe Wan got injured and now Noe wan is being sent to the hospital. Right now Avery Wan is going to the hospital.

Mr Sori : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital from the accident that isnt an urgent matter! You may find this hilarious but i dont have time for this!!!

Lee Sum Wan : You are rude. Who are you?

Mr Sori : I’m Sori.

Lee Sum Wan : You should be sorry. Now give me your name!

Mr Sori : I’m Sori!!

Lee Sum Wan : I dont like your tone of voice Mr and i dont care, give me your name!

Mr Sori : Look lady, I told you already Im Sori! Im Sori!! Im SORI !!! you didnt even give me your name!

Lee Sum Wan : I told u before im Sum Wan! Sum Wan!!! You better be careful my father is Sum Buddy. And my uncle holds a very big position in the co. He is Noe Buddy.

Mr Sori : Oh im so scared (sarcastically). Look i dont care about ur uncle he’s a nobody. Everybody thinks his top dog and holding an important position in the company.

Lee Sum Wan : No Avery Buddy just married my aunt. And Avery Buddy doesn’t work there.

Mr Sori : Like i said i dont care which one of ur aunt screws everybody and i also know that not everybody works here! Jeez!!!

Lee Sum Wan : Wheech Wan is my sis!

Mr. Sori : I dont know which one is ur sis! Why in gods name u think i do!? Look i got work to do and if im feeling mischievious i’ll broadcast it on the P.A system saying. “Attention, someone called and said that anyones brother just got involved in an accident. But not to worry no one got injured and no one was sent to the hospital. But everyone is going to the hospital anyways. The father maybe a somebody but if u’re their uncle, u’re a nobody. “how bout that!?
Toot… .Toot… .Toot… …

sumber : kah kah kah

..::jOm gELaK::..

saye jumpe lawak nih kat blog yg saye penah post b4 this...nih pasal jualan murah pulak...hehe

"Satu hari... sebuah gedung mengadakan jualan murah.. berpusu-pusu orang ramai ingin memasuki gedung tersebut... sehingga ada yang beratur seawal2nya... walaupun gedung tersebut dibuka pada waktu 8.30pg.

Seorang lelaki dengan selambanya berjalan menuju ke depan... malangnya sebelum sempat sampai... tiba-tiba seorang lelaki didepannya menolaknya
kebelakang sambil memarahi... "woi..tak nampak ke orang !! jerkahnya.. "Sedap..Sedap jer nak potong line orang.. "...

Lelaki tersebut bangun semula..dan cuba menuju kedepan semula.. malangnya dia ditumbuk sehingga terjatuh... setelah beberapa kali mencuba utk kebarisan depan... tapi tak berjaya... akhirnya dengan nada marah.. dia berkata...

"Ahhhhh kalau kali nie aku tak dapat gak kedepan sana... jangan harap aku nak bukakan kedai tu.. "!..

Laaaaaaaaaa... Tokey kedai rupanyer...boleh??..ish...ish...ish...


p/s:sumber : kelakar2u

~aku diT.A.G!!!!!!!!!!!!~ ayak!!apekah??

salam...
bz bz bz betul rini...tp dalam bz2 sempat gak aku tesengguk td...hakhakhak...td de seorang gadis manis bername rini telah men 'tag' kan diri ku ini...peh tu blur.....tag?apekah?adakan same seperti name tag or tag gamba mcm kat FB tuh?haha...wa bikin itu adik manis rini hangin je...o...kene jawab soklan berangkai la rupenye...baik la adik manis...mau jawab tu soklan...kalau dapat A dpt anugerah x rini?hehe...ok...ok... saye jawab sekarang...

[1] 3 Names in your inbox cellphone
1. ubi_ami
2.mama
3.angah

[2] Your main ringtone?
coz im your lady...celine dion

[3] What U did at 12 last night?
kroooohhhsssss...dah..haha
 
[4] Who was the last person[S] U went out with? Where?
with my dear...g lunch td..

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
black....is the new gold..
 
[6] The last thing you did?
copy 'tag' dr rini

[7] 3 of your everyday favourite items?
1. makan
2. workout
3. tidooooorrrrrzzzzzzz...

[8] The color of your bedroom.
white + dark brown

[9] How much money in your wallet now?
im broke!!...huhu

[11] Your favourite song?
xde...sbb bnyak benor yg besh...dont make me choose...pls....

[12] What will you do next weekend?
hehehe...alamak...nak ckp ke?kene ckp eh?ehehe...malula plak...tp ckp je la...im getting engage next weekend..hehe...

[13] When was the last time U saw Ur Mum?
this morning

[14] Where is she now? 
work at her workplace
 
[15] When was the last time you talked to your parents?
this morning...

[16] Who is the last person that texted U?
my dear
 
[17] Where did U have your dinner lastnight?
kat ghumah aje...
 
[18] The last suprise you got?
suprise?hmmmm....xde la...cant remember..
 
[19] Last thing U borrowed from ur friends?
lab key...bukan kat kawan pun...kat opis tadi...
 
[20] Who is ur BF/GF or husband/wife?
hubby to-be....of coz my dear...

[21] What do you feel now?
ngantuk....ha?!!!ish la budak nih!
 
[22] Wanna share with who?
with my pillow leh?...oh! my bantal lembuts!

[23] Who knows ur secret?
hmmmm...i suci jugak mcm rini...ehehe

[24] They keep ur secret?
ish...kalau xde nak simpan mendenye kan??

[25] Are you angry with someone?
xde...dah memaafkan sume dah...mintak2...Dia yg Esa sudi maafkan saye jugak...amin...

[26] What do you order at McD?
'big n tasty'...hmmm...nih orang mc d nye questionnaire ke?hakhak
 
[27] The last time you felt so sad?
last week kot...but im happy now!

[28] What is your wish for tomorrow?
to be forgiven, bless, and protect by Him...amin
 
[29] Who will U tag next?
nak tag sape ye...
1. fuzila - a walk to remember  
2. fyza -  Fyza Dery's
3. ummiros - Salam Borneo
...hmmm...tu je la kot...

Friday, April 23, 2010

~kELakAr giLlErrr~

salam...
ehehehe..saye terjumpa satu blog kelakar nih...mmg lawak xengat..saye rase la..de 1 yang besh pasal sepasang suami isteri:

hubby n wife nih tetiba je gaduh xtau la hujung pangkal...kebetulan bulan tu bulan pose...
si hubby nih punye la xnak cakap ngan wife die...kire xnak pujuk la, die pun tulis note n letak kat tepi bantal wife die "bangun sahur karang, kejutkan saya"...nak jugak suh wife kejutkan...lepastu pagi esok si hubby nih bangun tgk dah pagi cerah terang benderang...tgk kat sebelah wife die dah tak de...tapi de note dr wife die.."bang...bang...bangun, bangun sahur"..boleh macam tu?hihihi....:)

nih ade lagi satu pasal sam & dol:

SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?
DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum,lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

======================================================================

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?
DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit

======================================================================

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa ia mati dalam air!

======================================================================

SAM: Semalam aku nampak hantu!
DOL: Uih! kau terkejut tak?
SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejur tengok aku.
DOL: Mana kau tahu?
SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....

======================================================================

SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?
DOL: Gula dah habis!
SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?
DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah

======================================================================

SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!

======================================================================

SAM: Aku ada AIDS? mana ada...
DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

======================================================================
SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

======================================================================
SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.
DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"


saye rase lawak la...nak bace lagi yang lawak2 leh klik kat JOM KETAWA 
selamat ketawa~

~bAHagiA~

salam Jumaat yang mulia...
macam mana nak bahagia...hmmm...bahagia tu sesuatu yang subjektif kan sebab berkait ngan perasaan kita sendiri...so x leh lah nak ukur orang lain melainkan orang tu sendiri yang tau dia bahagia atau pun tak...
pada saya, bahagia tu bila saya rasa tenang bila buat pape pun...ye la bila otak tak serabut, jiwa tak kacau...kite tenang kan?kan besh perasaan tu...lebih positif bila berfikir atau melakukan sesuatu...tenang jugak mengeluarkan saya dari emosi marah atau sedih....pada sayala...hehe..

 terjumpa satu link blog yang sgt menarik...menceritakan banyak ilmu...nak tau lanjut leh klik kat sini...

ada yang menarik perhatian saya...sebenarnya saya penah baca tentak hal nih...tapi baru ingat balik...ceritanya tentang cara2 nak bahagia...
salah satunya dengan mengingati 2 perkara dan melupakan 2 perkara

ape tu?....terus kan baca ye kawan2...
INGAT 1
ingatlah kebaikan orang terhadap kita...
bila kita ingat segala kebaikan yang kita terima, mestilah kita rasa betapa bertuahnya kita...menerima kebaikan dari ibu, ayah, saudara, kawan, suami isteri...siapa yang mengurniakan orang2 yang baik yang sudi memberi atau menghulur kebaikan pada kita tu...yang Maha Esa, Allah SWT...yang perlu sentiasa kita ingat...tanpa kemurahan, kasih sayang darinya boleh ke kite survive kat atas dunia ni?kita mmg bergantung hanya pada Dia...
LUPA 1
melupakan kebaikan yang kita lakukan...
dalam pada kita dok ingat pe orang wat baik kat kita, jgn pulak kita kira berapa banyak jugak kite wat baik kat orang...berkira je setiap masa...kalau macam tu kita ikhlas ke pe yang kita buat...asyik ungkit je...bila buat baik pada seseorang mengharapkan balasan...dahla tu siap cakap 'dulu aku dah tolong ko wat bla...bla...bla..., skarang dah tiba masa ko balas balik la...'..mesti orang yang terima kebaikan tu wase baik ko tak payah tolong aku dulu...tgk dengan segala ilmu matematik kita yang kita tau tapi kita gunakan untuk kira tambah tolak bahagikan pe yang kita dah buat pun boleh sbb kan orang jauh dari kita...macam mane tu?

bukan fikir logik akal je...Allah SWT pun melarang dalam al-Quran yang bermaksud:
Wahai orang-orang yang beriman! Jangan rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (kelakuan yang) menyakiti, seperti (rosaknya pahala amal sedekah) orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia (riak), dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. (Al-Baqarah: 264)

tak ke sia2 je pe yang kita dah buat...dok kira nih...wase dah banyak amalan dan kebaikan aku wat nih..padahal tanpa sedar kita dah rosakkan segala pahala yang kita buat tu...
yang paling utama jangan kite plak ungkit pe ibadah yang kite dah wat pada Allah SWT...
apa yang kite buat tuh kalau kite rase dah banyak, tersangatla remeh kalau nak dibandingkan dengan nikmat yang Dia bagi...ha..nak ngungkit lagi?kene sungkit baru tau!

INGAT 2
ingatan yang perlu kita sentiasa sematkan dalam diri...kesalahan2 yang kite dah buat...nih bukan nak torture diri kawan2...tp pendinding supaya kita tau yang kite penah buat tu salah dan berdosa...kite tak nak tambah dosa...bila kite slalu ingat yang kite ni dah wat banyak dosa tak kan kite nak tambah lagi...lainla kalau tak rase berdosa...ha...penyakit nih PALING BAHAYA...xrase pape pun bila wat dosa, dosa besar ke, dosa kecik apatah lagi...nih kene cari bantuan cepat2 nih...

LUPA 2
pe yang kene kita lupa?kesalahan yang orang buat pada kita...nape?rasa tak adil?mmg la sbb yang MAHA ADIL itu Allah SWT...pe yang berlaku kat kite kat dunia nih ujian semuanya...nape kita perlu maafkan orang?sbb kita pun tak sempurna, kita pun mengharap ampunan dan maaf dari Allah SWT...kita xde pape pun...nape kita xnak maafkan orang walhal kita pun memerlukan maaf tu...jadi pendendam buat hati kita tak tenang, sentiasa dalam marah dan emosi...lagi la senang syaitan goda...orang lain yang pemaaf hidup lebih tenang dan bahagia...

YA Allah maafkanlah aku, orang2 yang aku sayang dan muslimin muslimat yang banyak berdosa padaMu..tanpa berkat dan kerahmatan dariMu, hambaMu yang hina ini, tiadalah ketenangan yang aku cari...sesungguhnya, siapalah aku untuk berdendam, kerana hanya padamu aku memohon ampun...semoga kebahagiaan sentiasa ada untuk kami semua...amin...

Thursday, April 22, 2010

kEpEntInGaN DiRi sEnDiRi

salam...
mesti hairan nape hari nih banyak plak hadith keluar...sebab jumpa link ni...kalau xsempat nak bace sendiri...saye tolong review untuk kawan2 eh...ni jumpa lagi satu hadith yang berbunyi...

Dari Abu Hurairah r.a. katanya: “Bersabda Rasulullah SAW: “ Tiga macam orang bukan saja tidak akan mendapat layanan dan ampunan pada hari kiamat kelak, bahkan akan mendapat seksa yang pedih, iaitu seorang yang mempunyai kelebihan air di tengah padang pasir, sedangkan ia tidak mahu memberikannya kepada orang yang kehausan, seorang yang menjajakan barang dagangannya sesudah lewat waktu Asar sambil bersumpah dusta bahawa pokoknya sekian-sekian dan dipercayai oleh si pembeli dan seorang lagi yang membai’at pemimpin hanya untuk maksud manfaat keduniaan; apabila kelak maksudnya tercapai, ia patuh dan jika tidak, ia mungkir (berpaling tadah).”

Huraian
Jujur dan telus adalah sifat yang datang dari dalam jiwa insan yang beriman. Orang-orang yang selalu mementingkan dirinya tidak akan memikirkan kepentingan orang lain sebaliknya akan sanggup berbuat apa sahaja asalkan hajatnya tercapai. Dalam hal ini kehidupan kita bukanlah bersandarkan kehendak hawa nafsu tetapi ia perlu kepada semangat kekitaan dan kasih sayang yang mengenepikan segala unsur peribadi yang menjadikan seseorang itu lupa diri dan lupa saudara. Seharusnya apa sahaja yang dilakukan hendaklah bermula dari niat yang betul dan ikhlas. Kedua-dua sifat tersebut menentukan sejauhmanakah kita bepegang pada prinsip walaupun di akhirnya kita terpaksa berkorban. 

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

hmmmm....bila kita melakukan sesuatu dengan jujur dan ikhlas barulah kite wat tanpa pentingkan diri sendiri...Allah s.w.t xkan sia2 kan hambaNya yang jujur kan?

tAnDa-tAnda haMpiR KIAMAT

Renungan hadith i:
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Belum akan terjadinya kiamat sebelum banyak ‘haraj’. Bertanya para sahabat,:”Apakah itu haraj ya Rasulullah?” Jawab baginda,:”Pembunuhan! Pembunuhan!” 
 
Huraian
Kejadian - kejadian seperti pembunuhan sudah sering sekali kita lihat di berbagai media. Kadangkala kita berfikir bahawa kejadian seperti ini adalah kerana zaman sudah berubah.. Manusia sekarang suka bunuh-membunuh, berlaku perzinaan tanpa mempedulikan halal haram dan sebagainya. Seperti yang diramalkan oleh Rasulullah s.a.w bahawa masa sudah mendekati hari kiamat dan tanda-tandanya adalah seperti yang disebutkan di atas. Ini adalah kebenaran. Bagaimanakah nanti sekiranya umat Islam juga terjebak dalam perkara yang sama (suka melakukan pembunuhan tanpa hak) sedangkan Islam menyarankan agar umatnya hidup dalam keamanan dan menyarankan kedamaian antara sesama manusia. Oleh itu sebaik-baik amal pada ketika dan saat ini adalah menyeru agar masing-masing sentiasa melakukan kebaikan dan mencegah daripada berlakunya kemungkaran kerana masa yang kian bergerak pantas akan menjadikan kita lemas di celah-celah kekalutan manusia yang haru biru tanpa arah tujuan sedangkan manusia yang benar-benar beriman sudah tentu tidak akan dapat bertahan tanpa melakukan sesuatu bagi merubah keadaan.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Renungan hadith ii

Dari Abu Musa r.a, dari nabi s.a.w katanya:”Allah Azza wa Jalla membentangkan tangan-Nya pada malam hari untuk menerima taubat orang yang bersalah siang hari, dan membentangkan tangan-Nya siang hari untuk menerima taubat orang yang bersalah malam hari sehingga matahari terbit di Barat.”

renung kan berita di bawah ni pulak...
so...bila lagi kita nak berubah dan bertaubat? x rasa pape lagi??

iSteRi sOLehaH

salam....
tengok cerita adamaya semalam...terpanggil nak tau ciri2 isteri solehah la plak...ye lah...I.Allah x lama lagi saye nak bertukar status...kene la cari ilmu kan...godek2 td jumpe la satu hadis yang bermaksud:
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Apabila seseorang isteri meninggal dunia dan suaminya redha kepadanya, maka ia akan masuk syurga.” 
riwayat:Tirmidzi dan Ibn Majah

 

bahagianya kite kalau suami redha kat kite n Allah s.w.t bagi kite masuk syurga...besh kan jadi wife yg solehah a.k.a baik dan disenangi oleh suami...
tapi kompius gak...kalau suami tu suke kalau kite wat bende tak elok cane?saye pun dapat jawapan lagi..hehehe...
 


untuk memenuhi kriteria solehah yg akan disenaraikan jap lagi...kene senarai dulu kriteria suami yang boleh bawak kite ke syurga tu...
 
*suami yang dicari mestilah beriman lagi taat pada perintah Allah s.w.t
*Ketaatan kepada suami adalah wajib sekiranya suami tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Allah s.w.t
*sesungguhnya dengan mengikutisegala hukum Allah kita akan mendapat impak positif dengan perbuatan positif yang kita telah lakukan...

ok..these are the list of how to be the isteri solehah:
pertama dan kedua : berkhidmat secara puas serta taat dengan baik padanya
ketiga dan keempat : memerhati tempat pandangannya dan bau yang diciumnya..jgn sampai dia terpandang yang buruk padamu dan jgn samapi dia mencium selain yang harum daripadamu
kelima dan keenam : memerhati waktu tidur dan waktu makannya..kerana perut yang lapar dan tidur yang terganggu boleh mengakibatkan marah
ketujuh dan kelapan : menjaga hartanya dan memelihara kehormatan dan keluarganya
kesembilan dan kesepuluh : jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya
 
dipetik dari : pesanan isteri ‘Auf bin Muhlim Ashaibani (ibu solehah di zaman kegemilangan islam) kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah
 
marilah kita sama2 menjadi insan dan hamba Allah s.w.t yang lebih baik...

p/s: saya hairan kenapa ada orang kata bila kita cuba berubah menjadi baik dikatakan hipokrit dan bila membuat perkara jahat itu dikatakan menjadi diri sendiri?
sesungguhnya fitrah manusia dijadikan inginkan kebaikan bukan keburukan...so, sama2 kita fikir ayat di atas tu sapa yang cetuskan dalam otak kita kalau bukan syaitan supaya terus tersesat selamanya...
 
boleh baca dari sini untuk penerangan lengkap





Wednesday, April 21, 2010

aDamAya

salam...
baru je layan cite adamaya episod semalam...episod bape eh?halamak...xtenok la plak td...
besh nye cite tu..
pempuan suke la tenok cite2 camtu...besh je kan..kawin pilihan ibu bape...dapat laki hensem baik giler...
parents bagi wumah siap ngan perabot lagi...masalah ngan x-boypren yg gile je...hehe...masalah problem gak tu...
xpenah sempat nak tgk cite nih life...sampai umah je dah habis...seb baik leh tgk catch up tv kat intenet..
kalau tak haru je..huhu...
oooiiittt!!!sempat tenok tv time keje!biase nih!
hihihihihi
sumber tv3.com.my

..:sEnsItiF:..

salam...
cerita pasal sensitif...saya mmg salah seorang daripada golongan ni...xbaik ke?teruk sangat ke?kalau xsensitif saya rasa seseorang tu macam xde hati...or hati die dah keras macam batu!
hmmm...
lagi2 la saya seorang perempuan...
of coz lebih sensitif...Allah s.w.t pun mmg menjadikan seorang wanita/perempuan itu lebih lembut hatinya, lebih dengan kasih sayang sbb akan jadi ibu...dan sebab hati lembut n penuh kasih sayang jugak Allah s.w.t juga berjanji mengotakan doa para wanita dan ibu...
kadang2 kenapa lelaki tak faham dengan perempuan yg banyak rajuk n sensitifnya...
yang normal la...bukan lebih2...
tu ngade2 la plak..ehehe
selalunya wanita nih nak kasih sayang yg sebenar...kita boleh rasa n tau seseorang tu sayang atau tak pada kita..w'pun 'si dia' cakap sayang hari2..tp x rasa..
pe maknenye tuh?
kadang2 kalau 'si dia' x cakap sayang pun, xromantik pun kite tetap rasa banyaknya kasih sayang dia pada kita...kadang2 merajuk tuh nak test try je la kot..
tetibe mmg x dilayan..hehe...saje cari pasal la ngan wanita tersebut la..ayooo!...
hehehe
tp pape pun untuk yang belum sah jadi hubby n wife..
nak berkasih sayang tu kene la tau hadnya
sbb belum sah kan..
untuk suami isteri pulak..
sbnrmya bukan sebelah pihak je kene tau pasal sebelah pihak lagi..
kalau sebelah pihak wat tak tau je..
cane perhubungan tu nak indah?bahagia?
maybe isteri atau suami yg xpuas hati tu leh tahan 
tp berapa lama?
pape pun kene tolak ansur n cuba sedaya upaya
membahagiakan pasangan..
dan jugak terima pasangan dengan seadanya...
yg paling penting jgn le compare2...
bab nih sensitip giler...
hehe...saye suke compare diri saye sendiri
pastu sedih n sengal sowang2..
sendiri cari pasal
sendiri mau engat la..
cane nak tolak ansur?
yg mane kite leh tolong...tolong la..
don't expect too much pun kadang2 membantu..
cntoh la: kite nih pempuan suke la kan berangan...
"nnt hubby kite bagi something2 kat kite beshday nnt..."
tetibe sampai hari...xde ape pun die bg...
mesti la kite sedih kan?
kalau kite x berangan...tetibe dapat kan wase besh tu..
tp kalau xdpt xde la robek hati kan?
doa...
sgt la penting...dulu mase kite nak dapat cinta kite doa sungguh2...
bile dah dpt dah tak doa dah supaya bahagia bertambah...
tu yg kadang2 kite lupe...
so kene doa jugak...
sbb cinta n kasih sayang tu dtg dr Allah s.w.t. ke dalam hati kita...
kite doa la supaya bertambah n kekal
for both hubby n wife msg2..
pape pun nih pendapat je...
saye pun tgh belajar lagi subjek how to make my love one happy n love me more...
hehe..jom kite cari2 ilmu lg n jgn lupe share k...
bubui!

Zizie n Bung Mokhtar mengaku bersalah....Kontroversi lg?

belek punye belek terjumpe la cerite nih td...macam2 hal la kan...1 dunia dah tau dorang kawin2 tup2 de plak masalah problemnye..hmmm...ntahla...dunia glamer nih macam2...kang kite komen lebih2 kene saman plak hehe..nak tau cerite story mory lanjut, baca kat kosmo k..

gambar: KOSMO 21 April 2010

p/s : skali skali begosip lak aku nih...hihi

Ashleigh & Ryan on a Travis Wall Contemporary - Sytycd 6 Finale

ni dance by Ashleigh n Ryan for Finale SYTYCD...so sweet..rugi x tengok tau..

~sO yOu tHinK yOu CaN danCe~..::result::..

salam...
dah kuar result dah untuk season 6...Russel yg menang...yang orang kulit hitam, yang pakar dalam krumping dance tu...
hehe...
sape yg tgk cite nih tau la...walaupun dancer kesukaan saye Ashleigh x menang, at least die sampai gak ke final n boleh nari ngan hubby die...
sweet sgt due2..sbb last2 due2 nanish sbb for the 1st time dalam season 6 tu akhirnya dorang leh nari same2...judges siap cakap yang Ashleigh lagi serasi nari ngan Jakob tp lg sekali sweet sbb due2 geleng cakap dorang hubby n wife lebih serasi...
hehehe...
huhuhu...(berape banyak daaaa)
Ryan (hubby die) sgt caring n nampak sgt sayang kat bini die...time Ashleigh x dapat perform mase  top ten tu sbb dislocate tangan (si Russel yg buat..hehe...xsengaja...)
die siap rayu soh vote tuk wife die ciap nanish...
laki nanish x poyo tau kalau tuk wife die...
lagi la wife die sayang..
by da way sebenarnye dorang tgh ujibakat tuk season 7 dah...kite kat Malaysia dapat siaran lambat..
xpela asalkan boleh tgk...okla tu!

p/s: terase nak menari jugak la...boleh ke?

hak!hak!hak!

adussss!

salam kawan2 budiman...nape la asyik rase tak sihat je eh?saye pun x suke asyik wase mcm nih...menyusahkan org lain je...bukan sengaja pun..
huhu..
sedih gak kadang2..mmg nak wase sihat mcm org lain...nape x gi check kat Dr?Dr pun x tau sakit pe...pernah je warded sampai 1 minggu tp Dr xleh nak explain pe sakit...
die just treat masalah yg die nampak je...hmmm...xpela...now im still on my feet...harap nye akan sihat mcm org lain dan yang penting x susahkan orang lain...ye la, ssh jugak nak jaga org sakit nih...
at least sekarang boleh jalan lagi, boleh drive, mintak tolong sikit2 je...kalau time x leh jalan dah cane?orang lain pun penat n de keje lain...huhu...
Ya Allah...sihat kan lah tubuh badan aku supaya tak susahkan orang lain...amin....

Monday, April 19, 2010

.:nak share:.

salam...
since dah tukar itu purpose buat blog untuk berkongsi perkara yg besh...ni first entry nak share resepi simple n tasty banana cake..kalau penah tengok entry banana cake sebelum nih...tu la rupe paras die..hihi
so...let start...

Ingredients:
1 3/4 cup all purpose flour*
1 tspn baking powder*
1 tspn baking soda*
pinch of salt*
1tspn cinnamon (optional)*- xbubuh pun cedap
*sifted together
3/4 cup butter
1/2 cup sugar
1/2 cup sweeten condense milk (susu pekat)
1 banana (montel) medium or big (mashed)
2 tspn vanilla essence 
1 egg

Preparations:
with mixer beat butter with sugar until fluffy, add milk, egg n vanilla, beat until combine. pour in mashed banana and combined with spatula. pour in bit by bit dry ingredients mix with spatula. don't over mix. pour into baking tin with spread butter, bake in preheated oven at 170C for 35 min.

for chocolate topping:
1 cup whipping cream
1 cup semisweet chocolate

heat in microwave oven until melt, whisk until creamy, pour on top cake (let cake rest about 15 min after baked before add topping).

saye letak balik gambar cake nih posing eh...hehe...enjoy!

Saturday, April 17, 2010

eXerCiSe

salam...
kawan2 dah bersenam ke rini?bukan susah mane pun wat yang biase2 je la kalau x sempay jogging...hmmm nih lg satu salah faham kite...asal kate bersenam mesti jogging...x semestinya...jogging tu salah satu dari senaman untuk kardiovaskular or kesihatan jantung kite...kite kene wat senama lain jugak...contohnye senaman untuk kuatkan core atau main part yang menhubungkan bahagian atas dan bawah badan kite iaitu perut dan kawasan sekeliling termasuk pinggang kite...kalau core tak kuat mule la kite berdiri/duduk or baring sekalipun x selesa n wase sakit2 kan...antara senaman cora yg boleh kite buat mase tengok tv macam sit up...wat la 3 kali kalau x larat sangat...pastu time iklan wat lagi 3...xpun 1 hari 3 kali je...kalau hari2 mmg cantik n kuat la core kite...bile otot dah kerja otot akan guna lemak...pergh leh dpt badan Jessica Alba or Jenifer Garner la cenggini...hihi..

sebenarnye saye nih pun tak la tip top lg dr segi kesihatan or badan...kawan2 pun mesti tau (yg bace entry b4 this la) saye nih nak kurooosss kan..hehe...tp ngan cari ilmu leh bukak minda n hati...bile dah faham kite tau pe yg kite dah tersalah buat menyebabkan xde result pun dr senaman2 sebelum nih...pape ilmu pun kite kene cari cikgu kan...so dgn kongsi2 maybe de pakar2 senaman yg terbace leh nasihat sikit kat saye n saye sebarkan kat orang lain...lagi satu bile tulis2 jd semangat sangat nak jage kesihatan..hehe..
tp pape pun kalau kite tak mulekan dengan 1 langkah pape pun xkan berubah kan...
~LetS cHanGe fOr tHe bEtTeR LiFe~

.:kErJa:.

salam...
hari sabtu pun kerja?ape bulih buat labu...hehehe..kerja banyak, training berhari2..hari nih sebenarnye dah plan nak wat something untuk bakal tunang orang~anak mak angkat kitorang~hehe...mak angkat kitorang nih pengasuh adik2 saye...so dah rapat sgt pun ngan family...so kitorang pun mmg panggil die mak n hubby die abah...hebat kan kitorang...ingat ben je de muscle yg besar2 n kuat...kitorang siap leh angkat orang tau...
xde maknenye saye macam nih...hiiihiiihiii

maybe nak wat muffin tp de deco yg over sikit..haha...kalau jadi la...nnt dah siap petang or malam nih...kite share same2 eh...xdpt share mamam kite share gambar pun ok la kan..hehe..

Friday, April 16, 2010

H1N1??!!ye ke?

salam...
jgn tekejut lak...bukan saye yg disuspek H1N1..tp adik bungsu ku...nak jadi creta...di pagi hari yg mulia iaitu pada hari aku yg teramat sebok...adik pulak demam..cek temperature dah 38C dah...hmmm tak kan nak biar...so wa sulah korban wa punye mase dipagi hari untuk bawak die gi spital krajaan sbb free...hihi
sampai spital dekat kul 8...nombor dah dekat seratus...halamak!tp bese la nak merungut pe...sbb murah ramai la dtg sini...so tunggu pun lame la...
tetiba mak den sms ckp de budak sekolah adik dah +ve H1N1..so decide la nak bg tau kat Dr nnt...baru dapat nombor bilik Dr yang akan dijumpa jam dah dekat 9.30am...wa ade training woo ini hali...xbuleh spelet punye...nasib baik de jantung hati buleh tlg teman kan adik bungsu itu...
bile dorang dah settle..call la tanye...hehe...mule2 masuk bilik Dr tu 'tenang' spt bese la...ckp je bdk 1 sekolah adik den tu kene H1N1 baru nampak segar (mcm baru bgn la)...tekejut punye pasal...menggelabah cari Dr lain...cek temperature ke...dah naik 1 degree C lg jd 39...xcek yg lain dah...bg ubat anti-viral+panadol...o...o... lupe...memule die cari mask suh adik saye tu pakai mask dulu...
w.pun mcm klakar dgr cite Dr tu tp wiso gak keadaan adik aku nih...makin panas je...
doa2 kan ye supaye adik saye sembuh n bukan H1N1...tq!

peringatan!!
cuci tangan
tutup hidung n mulut kalau bersin/batuk

terus jumpe Dr kalau tak sehat k...

AAAAMMMMMMUUUUUAAAAAAHHHHH!!!

Thursday, April 15, 2010

berpeluh-peluh!

salam..huhu..penatnye la hari nih...berlari sane sini...de training lg 1 hari...
dah la hari nih baru nak start balik azam....azam yg dah lame giler dah ditanam dalam akal n hati ni...nak kurossss!!!baru nak start balik jog setelah 3 bulan berenti...ke lagi lame?waaaaa.....xtau la cane nih...dah ciap2 tukar baju...nak tunggu clock out je...cari ana punya buah hati...boleh la ukur jalan kat sini same2...tapi buah hati ana sudah kurus lah...1 bulan punye training turun 10 kilo...manela ana tak tensen ini macam...dah bertahun2 cube...die cube 1 bulan je...huhu..nak kate patah semangat tak jugak...ciayok!ciayok!saye mesti boleh!..6 kg je sayang...betahan eh...
rakan2 sekalian...doakan saye..hehe
poyoss koss losss pulak...
wokehla...ana sudah mau terbang lah...
bubui
tp saye xnak jd macam nih ye...menakutkan la plak...

Wednesday, April 14, 2010

gemuk air or water retention part iii

salam..
untuk sequel ke 3 filem: gumuk air
pengarah:diana
perasan xtahan..kah kah...ok ok..
straight to da point...hish budak nih!

here are simple steps untuk flush out air dr dlm badan kite yg cumel nih...
yg paaaaaaling pertama: 


minum air~
sgt ironik kan...tp realiti...sbb bdn akan tahan air dr keluar kalau xcukup air...minum 8-10 gelas air kosong room temperature ye...bukan neslo ais or teh tarik ye kawan2...kalau nak kire gune liter pun boleh...lebih kurang untuk org yang xoverweight/obes 3liter...lebih xpe...lenguh gi toilet je...sedap kan nampak air kat sebelah tu...peringatan ye minum air yg dimasak...



yang kedua:
kurangkan makanan yg banyak kandungan garam~
terutamanya makanan fast food...sgt banyak garamnye@bahan perasenye...air akan dok dlm badan sampai buah pinggang keluarkan garam berlebihan tu slalunya amik masa 24 jam...ditambah ngan mmg xsuke minum air lg la teruk...so...kurang makan garam ye...
nampak sedap ke yg kat sebelah tu?yg nih x boleh eh...kurangkan ye kawan2...
yang ketiga:
diuretic semulajadi~de beberapa yg semuladi macam caffeine tp in small amount sbb tkt dehydrate pulak...tp yang lebih bagus buh sikit perahan limau dalam air kosong yg kite minum tanpa gula ye...yg ni lagi bagus...
or leh gak makan buah yg banyak vitamin C..kalau senang cari jus cranberry leh ganti 1 gelas air kosong ngan 1 gelas jus cranberry...herbal tea pun bagus...leh jugak makan pisang tp de yg tkt berlebih kalori intake pulak kan...so choose yg paling sesuai k...leh jugak ganti pisang ngan raisins... tp pape pun jgn lebih2 sgt...sume kene berpada2...

yang keempat:
berjalan~bukan jalan2 mkn angin nih...hehe...kalau sape2 nature keje die duduk je depan komputer...so bawak2 la bangun dr kerusi empuk tu jalan2 sikit...sbb bile kite duduk 1 position je..fluid atau cecair tu akan turun ke kaki dan jd bengkak...so bersenam sikit lepas dah penat duduk tu...

yang kelima:
angkat kaki~bile duduk atau baring cube tinggikan kaki dengan letak kaki atas badan...supaya cecair akan naik ke atas dan boleh masuk ke sistem circulation badan kite...sistem nih boleh bawak air yg berlebih gi buah pinggan untuk dibuang...kalau tak mampu mcm dalam gamba tuh..wat yg mcm saye suggest pun dah ok...i.Allah..

yang keenam:
jgn amik alkohol~pada yang muslim xde masalah la...kepada yang bukan muslim kene kurang atau xpayah amik lgsg...

tu dia senarai....panjang ke?tak kan?bukan tuk orang lain pun untuk kite jugak...senang je sume tu kan...bawah ni list2 link yg saye bace...leh la klik n baca sendiri untuk tau lebih lanjut....


selamat membaca dan menjadi orang yg lebih sihat!

gemuk air or water retention part ii

salam semua...
part ii
water retention ini juga dipanggil edema dalam medical terms...
ada 2 jenis 'water retention'. pertama general edema: pembengkakan atau kegemukan berlaku pada seluruh badan
kedua localized edema: berlaku pembengkakan atau kegemukan pada tempat2 tertentu...masalah water retention ini boleh mengaitkan kite dengan beberapa masalah seperti yg biasa kite tahu ialah gemuk. selain dari tu berkait dengan menopause dan hypertension.

1. water retention dan penambahan berat badan a.k.a gemuk air
berat kite selalunya akan berubah2 dari masa ke semasa bergantung pada gaya hidup dan jugak perubahan hormon bagi wanita (mengandung/menyusu)..bagi normal person air yang tertahan dan tidak dibuang ni boleh bersembunyi dalam badan hingga mencecah 2kg tapi lebih teruk bagi yang overweight/obes air nih boleh ade dalam badan lebih kurang 5kg...banyaknye air yg terkumpul nih bukan sahaja badan membesar bagai johan tp menyebabkan bahan2 toksik xdpt dibuang dari badan oleh sistem limfa kite...teruk kan?kalau nak bace leh tekan artikel n bace lebih lanjut...artikel dalam bahasa inggeris...untuk 3 topik kat bawah nih ade die cerita dlm artikel tu tp saye akan wat review sikit2 eh...


2. water retention dan menopause
bila berlakunya perubahan hormone, 90% daripada wanita akan mengalami perubahan berat badah sebab kebanyakannya akan mengalami penurunan hormon progestron...sebenarnya kegemukan nih bukan gemuk lemak atau water retention tp jika sebelum kite menopause kite mmg sdg alami masalah water retention nih, lepas menopause akan jd lebih teruk...so lebih baik kite mengamalkan amalan hidup sehat untuk elak penyakit2 yg perempuan selalu dapat mcm osteoporosis dan penyakit2 kronik lain...
 
3. water retention dan hypertension
dengan hypertension nih pulak die mmg berkait rapat...hypertension boleh berlaku disebabkan terlebih kandungan fluid atau cecair dalam salur darah normal atau salur darah yg lebih kecil...tekanan darah dikira pada tekanan atau force darah pada dinding salur darah...jika berlanjutan akan menyebabkan hypertension...jadi penting bagi kite mengekalkan jumlah cecair dalam badan dengan mengeluarkan air+toksin yg tidak perlu bagi mengelakkan tekanan darah tinggi...
 
4. water retention dan diuretics 
diuretics ni ialah dadah yang ramai jugak guna untuk buang lebihan cecair dalam badan...tp de beberapa perkara kite kene concern b4 amik ape2 jenis diuretics...antaranya: 

- ada dadah diuretics nih yg boleh menyebabkan cycle of water retention...maksudnya..penyakit sama datang balik n boleh sbb kan lebih teruk sbb dadah ni die alter or ubah garam ngan water retaining hormon...so bile dah stop hormon tuh jadi x balance

-kalau kite guna dadah ni berterusan pulak leh wat kite kering atau dehydrated pulak...ni boleh wat buah pinggang kite rosak n elektrolites yg penting dalam badan pun hilang...sbb elektrolites duk dalam cecair...bile elektrolites xbalance boleh wat kite heart failure ngan sudden death pulak...hah?!menakutkan!

-ade jugak orang amik dadah @ ubat nih utk weight lost...tp kalau xdpt proper medical supervision lebih baik jgn la ye... 

untuk cara2 lebih baik nak hilangkan air+toksin dlm badan nih akan dihupdate dlm part iii eh...

p/s:ayakkk!sulah lambat...wa belum solat lagi...ish...ish...ish...moh kite!