Tuesday, April 27, 2010

~pRojeK gAmmA : kUroS bAdAn..~

salam...

keh..keh..keh... nak gak tiru en nuff kite...biaor la die alpha saya hambik gamma la...hehe...
saje nak hupdate setelah tukar, try, cube test cara mkn lain pulak...b4 this mmg kawal makan tapi mayb xsesuai tuk aku kot sbb tu xjadi pape...tapi sejak 2 minggu lepas try tukar stail makan nih...mcm jadi plak...semalam saje test try baju yg mmg x muat...alamak dah longgar la..hehehe...b4 that yang saye terperasan tuh ukur badan nak wat baju...pinggang dah kecik 0.5 inci...w.pun x banyak tapi ok la kan baru seminggu due...
hehehe...sebenarnye de fasa2 yang telah dinasihat kan oleh en aibaks Dot Com kat saye...so kalau di buat peta minda mcm ni lah step2 nye...

kawal makan (details?kat bawah saye cite)
*
*
*
work out (senaman yg betul untuk target/objektif masing2)
*
*
*
rehat (jgn work out sampai badan lesu@ letih sangat)
*
*
*
urut (x payah gi umah urut tau..nih kat aibaks dot com dah cite kot)

1st- kene kawal makan...de orang macam fed up je dengar sbb ye la...manusie nak makan yg sedap2 je n nak makan hari2 yg sedap...tp kadang2 pape pun kite kene wat sederhana kan...nabi pun makan bila lapar n berenti b4 kenyang...xkan x nak ikot kot kan....

nape kene kawal makan?~sbb badan kite perlu sikit je kite mkn 2 3 kali ganda sbb tu badan kite jadi gemuk...badan kite tak macam kite...die suke simpan bile dapat banyak...kalau kite dapat duit banyak mane pun ssh nak simpan kan?hehehe...bile kawal makan perut kite yg elastik tuh akan mengecil...so...bile dah dapat kawal mkn...lame2 kite akan terbiase mkn sikit dah kenyang...

menu saya:
breakfast (7.30am-8.00am): nesvita 1 paket ~lemak die sangat sikit berbanding yg lain...kalau wase tak kenyang leh makan ngan telur 2 biji separuh masak or masak penuh...kurangkan amik perasa k...(saye minum nesvita sahaja)

lunch (1pm-2pm): makan nasi+protein+sayur...
pembahagian die dalam pinggan tuh memule leh la amik nasi separuh pinggan, ade lg separuh pinggan kan...haaa...bahagi dua...1 bahagian sayur, 1 bahagian protein...kalau dah ok leh tukar...yang half pinggan tu sayur...lagi half tu bahagi dua 1 bahagian nasi, 1 bahagian protein...saye terus wat yg 2nd type...
air jgn minum air manis...minum air kosong banyak2...b4 this saye penah post kan pasal minum air...

peringatan : protein jugak akan disimpan sebagai lemak kalu x gune ye...sayur lebih xpe...

dinner (6.30pm-7.30pm): makan awal...makan la lauk ngan sayur je...kalau buleh yg bakar / stim/rebus...nak ganti ngan buah pun boleh tp bukan buah tembikai/durian/mangga~banyak gula...apple merah atau hijau ok...

masa makan pun penting supaya badan sempat cerna n guna ape yg kite mkn tu...tdo  at least 4 jam lepas dinner.....
 
sebulan sekali nak makan fast food ok la...tp kene kawal k...jgn banyak2...
pasal work out yg saye buat nnt saye cerita k...adiossss!!


6 comments:

aibaks said...

wa...promote aibaks dot com ka? tentiu..tentiu..

sWeEt 'N LoVeLy said...

promote jgn x promote...:)

Rini Jy said...

aibaks jadi personal adviser ke? hebat. D, awak tu dah kecik aku tgk, nak diet lagi?

sWeEt 'N LoVeLy said...

itu ilusi optik je rini...hehehe...bkn nak kurus je+nak sihat sekali...ramai dah jd advisor...try en aibaks lak...tetibe jadi la kan...alhamdulillah...

aibaks said...

ngumpat ka?

sWeEt 'N LoVeLy said...

mara ka?