Friday, January 21, 2011

kek paun susu pekat

saje je bg name agak kekampungan kat situ...hehe...nak bagi resepi la hari ni...sbb en aibaks dah rajin gi pos gambo kat blog beliau...meh la nak tulis resepi...en aibaks ni rajin bebeno tulis n3...den plak pemalas nak mamp**...ooppsiii!!!hehe...sila guna ayat sopan sahaja ye...

resepi ni amik kat blog CMG la kat mane lagi kan...
so saye cnp je la ye cik mat...
pastu yg ni yg kaler maler (tetibe terajin nak kaler2 plak)
yg plain xpayah buh kaler la terus bakar je...sedap tau kek ni...w.pun gune buttercup je dah wase sedap...kalau gune butter lagi mahal lg sedap la kan...wase die mcm kek butter tp bau die sangat wangi n wase die gebussss....

ok meh la tgk resepi....(CMG kate 1/2 adunan je ni...resepi asal kat blog Puan Rima kalau xsilap saye)

Kek Paun Susu Pekat

120 g butter
120 g tepung kek (saye guna tepung biasa je)*
3/4 sudu kecil baking powder* (*campur dan ayak)
1/2 cup susu pekat manis
45 g gula halus (saye pakai gula biase)
2 biji telur gred A (den nyo xde gred kot..ahahaha)
garam (x buh sbb buttercup dah de garam)
vanila (dalam 1 sudu kecil)

panas kan oven 175C, lenser butter pada loyang keseluruhan bahagian dalam...
pukul butter n gula sampai putih, tambah vanilla + garam, putar lg sampai gebu...tambah susu pekat manis, then slowkan speed, masukkan tepung sikit2...bila tepung dah sebati masukkan telur sebiji2...

tuk kaler maler tu...pilih la 2 kaler/rasa yg korang suke..

saye pilih rase strawberry+kaler merah ngan kaler hijau(xde rase kot)
bahagi 3 bahagian...titikkan perasa/pewarna td pd 2 bahagian...
pastu layerkan..sudukan yg plain, then 2 rasa/kaler yg lain...ulang sampai habis adunan...

kalau xrajin leh terus masuk loyang...loyang kecik je la tp lupe plak nak ukur...korang agak2 la tgk adunan tu ye...
bakar 50 min - 1 jam ikut oven...oven den panas sgt kot...35 min dah masak...so check2 kalau dah berbau wangi tu ye...
cara nak check, cucuk tooth pick, kalau bersih dah masak la tu...n leh ngap2!!

sila try...xrugi wooo....

3 comments:

CiK QiQi said...

ish3....bruntung tok dpt bni rjin msk.ehehhee......

kompom sdp kek ni..ehehe...nk cuba la nnt^_^

aibaks said...

alamak.. qiqi komen dulu dari tok la.. hehe..

Suara Kalbu said...

Nak sikitttttttttttttt...