Tuesday, December 21, 2010

Haemoglobin saye dapat pen merah :(

kebanyakan ibu mengandung pasti mempunyai masalah kekurangan haemoglobin atau disingkatkan kepada hb sahaja....merah aje la dalam buku pink tu...as for me...bila masuk minggu ke 20 ni baru start de bunga2 cinta kat column hb tu...harapnya column2 yg lain leh menten kaler biru la sampai baby lahir...1st time dapat merah hb tu dengan value 10.9%...for info 11.0% nilainya baru la dapat pass..ehehe...agak down mase tu sbb saye mmg banyak makan sayur+buah n vitamin yabg dibekal kompom habis...tp nurse bg gak la moral support...die kate maybe de ralat mesin die...tp sbb kaler die merah terpaksela jugak jumpe lg 2 minggu...selalunya 1 bulan baru g ngadap dorang...ok,xpela...at least dipantaukan...

dengan semangatnya saya dan en asben membeli bayam dan segala mak nenek yg boleh menaikkan hb saye...hehe...semangat!tp saye still dapat merah bila g check lg sekali...kali ni turun lagi 10.7%...tapi moral support terus diberi oleh puan nurse yg baik hati...die kate maybe kamu minum  kopi,teh,milo menyebabkan vit2 yg ditelan tu go into the drain....wat penuh peyot je la tp xbeguna....so, tips2 untuk dicuba seterusnya ialah....

1. makan buah tinggi iron...pemenangnya ialah jambu batu..(sangat la suke)
 tp jambu ni makan macam tu jela...xpayah buh asam boi tu eh...

2.sayur plak kompom pemenangnya ialah bayam..nurse kate sila masak bersama ikan bilis (sedap jugak..ehehe)
mmmm...sedapnya nampak kan...

3.lauk pauk...sila beli lalalalalala or kerang (heaven!!)

4.organ dalaman tp xbape digalakkan (nabi pun xbagi mkn organ dalaman kan..ye x?)

untuk segala pemakanan di atas sila temankan bersama dengan air jus macam jus oren sbb vit c membantu penyerapan iron..sila ambil tau ye...kalau mkn vit plak amik masa peyot kosong sbb de asid dlm pyot yg tolong serap terus dlm bdn plus minum ngan jus jugak....

elak minum teh,kopi,sekepe,milo ye...selain gula n de kafein, minuman ni semua flush all the vits we have consumed...xbaik membazir ok...

so kesimpulannya makanan berkhasiat ni sedap2 la wei...sape cakap makanan bekhasiat x sedap...hehe
sila jaga kesihatan kita semua...

2 comments:

aibaks said...

pen merah pen biru
jgn marah.. i always love you..
hehe

Fairyfarina said...

aaawww...so sweet aibaks! Wish u well dee. as for me iron dlm darah tak penah nak cukup. so xpenah pas utk derma darah. sad :(