Thursday, March 3, 2011

Resepi Muffin Chocolate

ni yang sempat amik gambar...tinggal 2 je
ni la rasanya muffin paling 'jadi' la yang pernah buat...sedap, gebu, rasa coklatnya, xberbau macam makan muffin cicah minyak sbb gune butter...best sangat n gembire...ni kompom jadi resepi feveret aku la pasni...meh kawan2 kite cube...hihi

lagi satu maybe sbb aku mempraktikkan pe yang kak hana ajar tips2 untuk wat muffin dengan betul...kat bawah ni yang telah di simpul mati oleh diriku ini...hihi...nak complete nye tips leh gi kat blog kak hana untuk tips2 wat muffin ni...

ok kite mule dengan tips dulu before go to the resepi...

1. jangan pukul adunan sampai kembang 
- kalau guna mixer, pakai speed paling low atau yang terbaik just guna spatula/sudu/garfu/senduk kayu je...terutama bila dah campur tepung
2. jangan over mix...asalkan sebati dah cukup...x smooth xpe...mmg adunan muffin agak berketul n x licin macam adunan kek..
3. panaskan oven at least 20min sebelum bakar muffin- yang ni rasenye wat pe pun kene panaskan oven dulu...hihi
4. suhu oven antara 180C-200C-ni bergantung pada oven masing2...kalau macam saya oven xpernah calibrate so 170C pun dah panas....
5. lepas dah buh dalam muffin cup, kalau boleh terus bakar, jangan biar lame2...so kene plan masa la, oven dah panas n ready, batter pun dah siap...pastu kalau boleh terus bakar dalam 1 batch je...

rasenye tu yang paling penting...nak yang panjang lebar leh gi umah sifu ye...resepi ni amik kat blog kak hana jugak...tp asal resepi ni dari MyResepi...
dengan 'rajinnya' saye mohon cnp je ye kak hana...ehehehe

Bahan-bahan
  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit (sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
notatangan: cubela muffin kak hana yang lain yg mmg cantik je presentationnya...kene blaja amik gamba plak pasni...hihi

No comments: